söndag 4 juni 2017

Religion frågor (Gleerups)

7. I en av de heliga skrifterna sägs det att ”OM är bågen, atman är pilen och brahman pilens mål”. Vad kan författaren ha menat med det?
Jag tror att OM är det heliga, atman är människornas själ och brahman är det målet som människorna vill uppnå. Eftersom att atman är den del av brahman som finns i allt levande finns den i oss människor. Detta betyder att uttrycket i frågan menar att människorna har som mål att nå Brahman, och med hjälp av en båge som ska symbolisera personens förutsättningar ska pilen skickas i rätt riktning. OM är närvarande i allt och fungerar ungefär som ett verktyg för att kunna komma i kontakt med världssjälen, därför kan man koppla OM till en båge. Har man dåliga förutsättningar i livet kommer pilen att hamna långt ifrån tavlans mål.

8. Resonera kring om hinduismen är en polyteistisk eller en monoteistisk religion?
En religion som är polyteistisk är en religion som består av flera gudar och gudinnor. Det kan finnas över 30 miljoner. Anledningen till att det finns så många Gudar är för att hinduer säger att många av dessa gudar bara speglar olika sidor av världssjälen Brahman. En monoteistisk religion är motsatsen till detta. Det tror därför bara på en Gud och ägnar sin hela tillvaro till den Guden. Hinduismen tror på flera gudar och därför ses de i första hand som en polyteistisk religion, men trots detta har alla gudarnas flera uppgifter skapt en helhet och kan därför ses som en Gud. Då anser man hinduismen även kan bli kallad en monoteistisk religion. 


9. Vilka är hinduismens tre viktigaste gudar och vilka roller har de i världen?
Brahma - skaparen:
Brahman är skaparen. Universums skapare. Man har avbildat Brahman med åtta armar och man kan förstå att han har övermänskliga krafter utifrån detta. Brahman var den Gud som hade i uppgift att skapa världen. Detta var hans enda uppgift och därför ingriper han inte längre i vad som sker. Eftersom att det är just så, finns det inte så många tempel i hans ära där man kan gå och be till honom. En gång i tiden skapade Brahman en kvinna av ett stycke kött. Denna kvinnan blev den mest fina och vackraste kvinna som fanns. Brahman kände därför att han var tvungen att ha henne. Men kvinnan var blyg och gömde sig från honom. För att han skulle göra det enklare för honom att hitta henne sköt han upp nya huvuden ur sin kropp. Tillslut hade han fyra huvuden och enkelt kunde hitta kvinnan. De låg med varandra och efter de födde kvinnan människosläktet. 

Vishnu- uppehållaren 
Denna guden brukar avbildas med blå kroppsfärg framför en kobra med sju huvuden. Vishnu har i uppgift att se till att den goda ordningen i världen fortsätter att vara. Skulle något ont hota världen uppenbar han sig som en avatar, detta var då antingen en människa eller ett djur. Vishnu håller olika föremål i sina händer som påminner om de olika former han återskapats i. Guden Vishnu är en mycket omtyckt Gud och har därför många tempel skapta i sim ära, där folk kan gå och tillbe honom. 

Shiva- förstöraren 
Shiva avbildas med en kobra runt halsen och en treudd i ena handen. En treudd är ungefär som en stav med tre huvuden. Shiva kan vara både mild och vänlig men också vildsint och skoningslös. Det sägs att när Shiva dansar sin onda vilda dans kommer jorden att gå under. Han kan därför ses som en förstörare men han kan också ses som någon som kan skapa nya liv.  Detta symboliseras därför med en stor eldcirkel runt honom. Shiva har också tempel, i nästan alla dessa tempel finns det pelare som man smyckar med blommor. Dessa pelare ska förställa Shivas könsorgan. I denna figuren har det även placerat en symbol som ska föreställa livmodern. Sammanfattningsvis så är Shiva förintelsens, fruktbarhetens, dödens och asketens Gud. 

10. Vad är en avatar inom hinduismen? Känner du till några avatarer från något annat sammanhang? Vilka i så fall? 
Inom hinduismen sägs det att alla Gudar kan ta sig ner på jorden på två olika sätt. Det första sättet är att de kan ta plats i olika statyer eller bilder som på så sätt dyrkas. Det andra sättet är att de kan stiga ner i en kropp för att hjälpa människorna. Begreppet för detta är avatar. Vishnu är den Gud med mest kända avatarer. Den mest populära avatarer är koherden Krishna som brukar avbilda sig som en vacker flöjtspelande yngling. En annan populär avatar är sagoguden Rama. Avatarer kan även talas om i andra sammanhang. Det kan också vara en bild som en person använder är att representera sig själv i chattrummet eller diskussionsforum. 

11. Berätta om hur en hinduisk gudstjänst går till.
Den hinduistiska gudstjänsten hemma kallas Puja. Den brukar man fira varje dag hemma. Man tänder rökelse och lägger gåvor vid altare eller olika bilder på gudarna som man har i hemmet. Men man kan också besöka tempel. Där offrar man mat, blommor, frukter och rökelse vid olika gudsstatyer och får guden välsignelse. Hinduer anses att alla tempel är Gudarnas hem. Framför varje tempel kan man hitta bilder på den Guden som templet tillhör. Ibland har man till och med bindlar över statyerna för att man tror att Gudens kraft är så stor att den kan skada människorna som besöker de. Man brukar allra först ringa en klocka i tempeltaken för att tillkalla gudens uppmärksamhet. Detta hjälper även besökaren att koppla bort sina egna tankar och öka sin koncentration.  


12. Vad innebär kastväsendet? Vilka skäl kan människor använda för och emot kastväsendet?
Kastväsendet är ett slags system. Enligt detta systemet tillhör varje människa kast olika högt i hierarkin. Föds han eller hon in i ett kast förblir man i det kastet resten av sitt liv. Det är människans karma som avgör vilket kast man tillhör. Ursprungligen fanns det bara fyra kaster men med tiden så delades varje kast upp i flera undergrupper. Den lägsta kastet är daliterna eller de "oberörbara". Idag är det förbjudet i Indien att diskriminera folk på grund av deras kast, kastväsendet spelar inte så stor roll i storstäderna som det gör i landsbygden nu för tiden. Varje individ kan tänka både positivt och negativt om detta kastsystemet. De som är emot kastsystemet menar att de människor som ligger lägst behandlas orättvist i samhället. De kan få sämre utbildning och arbete, och de som ligger i de högre kasten ser oftast ner på de. Men om man ser det ur en annan synvinkel kan folk tycka att kastsystemet stabiliserar samhället i Indien. Alla individer har sina egna sysslor, rättigheter och skyldigheter. Men enligt mig så kan det fortfarande anses som orättvist när folk behandlas bättre eller sämre beroende på sitt kast. 

13. "De oberörbara", "Guds barn" eller "daliter (de förtryckta)"? Vilken grupp avses? Vilket namn bör man använda och varför?
Daliter är de som ingår i det lägsta kastet. De anses vara smutsiga och ha de sämsta jobben i samhället. "De oberörbara" har de länge varit kallade på grund av att det anses vara orena. Men numera har det fått ett annat namn, daliter. De använder nya sätt att förbättra sin situation på. Jag hade inte velat bli kallad "den oberörbara", därför tycker jag att detta namnet inte ska användas. Det låter bara som något dåligt och beskriver bara människorna som något smutsigt objekt. Guds barn blir man kallad eftersom att man fortfarande kan utvecklas. Att bli kallad "Guds barn" kan både ha sina för och nackdelar enligt mig. Fördelen är att man kan anses som något bra eftersom att Gudarna har stora betydelser för folket inom hinduismen, och att bli kallad Guds barn ger en högre rankning för människorna. En nackdel med detta är att det kan sända fel signaler för andra personer, de tycker att eftersom de inte tillhör något kast ska de inte bli kallade något som ger hög status. Detta kan vara en nackdel för de i de högre kasten, då de anser att deras status blir sämre. Att bli kallade daliter (de förtryckta) gör så att andra människor uppmärksammas mer om deras situation än vad de hade gjort om de hade varit kallade för något annat. Kallas de "De förtryckta" ger det andra människor högre upp i hierarkin en inblick i hur det verkligen känner sig. Det kan skapa skuldkänslor och därför göra så att de inte blir behandlade så dåligt som det innan gjort. 

14. Hur kan man använda sig av hinduismens läror för att bevara eller förändra när det gäller …
A) kvinnornas situation i Indien? 
Man har länge kämpat för kvinnornas frigörelse i Indien, bl.a Gandhi och andra ledande politiker har kämpat för detta. Med trots detta är det fortfarande mycket svårt för kvinnor i Indien. Många män tycker att kvinnorna är mindre värda. Ett exempel på detta är hur många föräldrar väljer att göra abort när de får reda på om deras kommande barn är en flicka. Men idag så är det förbjudet med abort i Indien pågrund av barnets kön, men det är forfarande svårt att kontrollera. Att man väljer abort kan bero på att det i framtiden kan vara väldigt dyrt då det enligt tradition är flickans familj som i framtiden måste betala för bröllopet. Många kvinnor anses vara utestängda från de religösa livet i Indien. Det står tex bara  beskrivet kvinnornas roll enbart i förhållande till männen. Men man börjar dock se olika förändringar i städerna då kvinnor rör sig mer fritt i samhället, skaffar bättre utbildning och arbetet inom nya yrken. 
B) de kastlösas ställning?
Oftast är de kvinnor som inte tillhör något kast (daliter) som har det sämst. Under 2000-talet har kampen för en förändringar av villkoren för de fattiga blivit mer omfattade. Men för att skapa en förändring i detta har många dalitkvinnor skapat egna organisationer med flera tusen medlemmar som samlas och demonstrera samt håller möten. Många kvinnor som kämpar för sina rättigheter och som kräver inflytande på samhället tar hjälp av olika hinduiska berättelser om tex Durga och Kali som var två starka gudinnor.  

15. Ge några exempel på hur hinduismen påverkat västerlandet. 
Hinduismen har på olika sätt haft en inverkan på västerlandet idag. Några exempel är...
The Beatles: De var väldigt kända och framgångsrika under 1960-talet. Under denna period började en av medlemmarna i bandet, George Harrison intressera sig av de indiska instrumenten. Därför innehöll många av deras låtar indisk-inspirerade melodier. Efter detta blev hans intresse större för den indiska religion och han övergick snart bl.a till meditation. I slutet at 1960-talet åkte hela bandet ner till Indien för att studera just meditation. Där hade de träffat en indisk vishetslärare som hade startat en rörelse, Transcendental Meditation kallades den. The Beatles bidrog därför till en spridning av hinduism i Europa och USA. En tid efter detta gick även George Harrison med som en anhängare i Krishna-rörelsen. Efter att han dött spreds hans aska i Ganges, en av de heliga floderna i Indien.   

Krishna-rörelsen: År 1966 bildades Hare Krishna i New York. Inom Krishna-rörelsen brukar man upprepa en text som kalla mantra, genom att upprepa denna texten blir man medveten om att Krishna är den högsta av gudens alla avatarer. Krishna är väldigt betydelsefull och viktigt eftersom att det står skrivet om de i de heliga skriften Bhagavadgita. De som är medlemmar i Hare Krishna måste följa särskilda regler, som tex att de bara måste äta vegetariskt, att spel om pengar är förbjudet, att samlag bara får förekomma inom äktenskap om man ska skaffa barn och att inga droger, alkohol, kaffe eller tobak får förekomma. Hare Krishna finns på väldigt många ställen runt omkring i världen idag. Det är olika organisationer som driver skolor, gårdar och oftast restauranger där det serveras vegetariskt kött. Idag försöker man aktivt skaffa nya medlemmar till de olika rörelserna. 

Yoga och TM: Yoga är något som kommer från den hinduiska religionen. Yoga har lyckats sprida sig till västervärlden och många idag anser att man inte behöver ingå i religionen för att kunna utföra det. Därför finns det bl.a många yoga klasser och aktiviteter på olika gym runt omkring i världen. Med TM är målet att ta sig bort från vardagens tankar till ett högre tillstånd. Många diskuterar om att TM bara är en meditationsteknik eller om den är hinduisk. Själva rörelsen säger att den TM är förenlig med alla andra religioner och att man inte måste vara hindu för att använda sig av tekniken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar