söndag 4 juni 2017

Ändliga och Förnybara Naturresurser

Olja, kol och naturgas är naturresurser som inte går att förnya. Det betyder att vi förbrukar dessa naturresurser mer än vad som bildas. I min text ska jag ta upp detta med ändliga energikällor och ta reda på för och nackdelarna. 

Ändliga naturresurser 

Olja: 
Olja är en energikälla som vi har använt oss av sedan 50 år tillbaka i tiden. Fördelar med olja och antagligen anledningen till att det är den mest använda energikällan är att den är enkel att lagra och transportera. Men olja är, som många andra fossila bränslen, något som förändrar jordens klimat på ett negativt sätt vi förbränning utav det. Det har lett till att vi idag måste minska användningen utav oljan. Men detta kan såklart vara mycket svårt, som exempel så används oljan väldigt mycket till transportsektorn av oljebaserade bränslen, bensin och diesel. Men hur bildas egentligen olja? Jo olja är ett fossilt bränsle som bildas av växter och havsdjur som har funnits på havets botten i flera miljoner år. Under dessa år har energin som lagrats från djur och växter samlats i massor under hög temperatur och högt tryck. När det väl samlats sådär har det förvandlats till olja och detta har vi sedan kunnat pumpa upp och använda oss av. 

Men olja är ett fossilt bränsle som medför många negativa faktorer, tex så släpps det ut väldigt mycket koldioxid vid förbränning av olja. Under åren har utsläppen av koldioxid och andra ämnen som svaveldioxid och kväveoxider vid förbränning av olja skapat en obalans i naturen. Växthusgaserna som vi släpper ut samlas uppe i atmosfären och skapar ett tjockt lager, vilket i sin tur gör så att det blir varmare här nere på jorden. Och blir temperaturen högre här nere kommer allt det som kräver låg temperatur att förändras. Isen i Antarktis kommer att smälta vilket gör så att vattennivån höjs och flera översvämningar kan ske. Detta kommer då påverka vårt sätt att leva och våra dagliga rutiner kan förändras. Något som växthusgaserna också bidrar negativt till är skogs-och jordbruket. Ett exempel kan vara hur träden tar in koldioxid. De kan bara ta in en viss mängd och eftersom att vi släpper ut så pass mycket på grund av alltför stor förbränningen av olja så kan träden inte ta in den mängden vi släpper ut, då måste den koldioxiden ta vägen någonstans och då tar den sig upp till atmosfären och ett lager bildas. Det olika sätten som vi transporterat oljan på kan också vara en negativ faktor som kan leda till att bland annat våran miljö skadas. Vid transport av olja med hjälp av oljefartyg finns det stor risk av oljeutsläpp i haven. Detta har en stor negativ påverkan på livet under vattenytan. Men idag har vi faktiskt kunnat utveckla detta och infört större säkerhet på fartygen som ska göra så att detta inte ska ske så enkelt. Olja har faktiskt också några fördelar. Oljan kan användas till produktion av el och värme i olika typer av kraftverk (även fast utsläppen som medföljer ej är miljövänliga). Oljan kan faktiskt användas som reservbränsle vid vissa perioder då andra kraftverk drabbas av något slags problem, detta kan tex ske under vintern. Eftersom att olja är en naturresurs och används som en stor ekonomi källa för många länder kan det räknas som en  fördel för de länder. Oljan som vi har tillgång till här i Sverige importeras från andra länder. Detta kan ske på två olika sätt, som färdiga produkter (ex bensin) och som obehandlad råolja. 

Kol: 
Precis som olja är kol en ändlig energikälla. Det är en energikälla som är ganska billig att använda sig utav och för det mesta används det till våran elproduktion. (Det finns två typer av kol som används vid produktion, brunkol och stenkol). Även med kol kan man hitta för och nackdelar. Några fördelar är att kolkraftverken ger en stabil elproduktion. I och med att kolen är så pass billig kan den enkelt konkurrera ut andra energikällor, detta kan ses som en fördel. Kol är det mest vanliga fossila bränslet här på jorden vilket innebär att utkomsten i stort sätt alltid fungerar utan några stora avbrott. Men däremot nackdelarna med kolkraftverken är att under processen släpps det ut väldigt stora mängder koldioxid, även brytningen av kolen medför stora risker för våra landskap. Dessutom är teknikerna för att minska dessa stora mängder koldioxidutsläpp väldigt dyra och eftersom att det är så dyrt använder man sig inte av det så mycket som det egentligen krävs för att utsläppen ska försvinna.  Här i Sverige använder vi kol för det mesta till stålindustrin, men även i värmeverk och kraftvärmeverk där elströmmen produceras. Men eftersom att vi i Sverige inte har tillgång till kol måste den importeras utifrån. 

Naturgas: 
Till Skillnad från kol och olja är den här energikällan ganska ren och säker. Naturgas används som el och värme. I våra hushåll används det till uppvärmning och matlagning. Naturgasen hittas oftast på samma plats som oljan och är en nedbrytning av biologiskt material under flera miljoner år. Gasen är luktlös, färglös och består för det mesta av metan. Naturgas bidrar precis som kolen och oljan till den globala uppvärmningen. Men fördelen med naturgasen är att den har små utsläpp av miljöfarliga ämnen och att den har billigare bränslekostnad än oljan. En annan fördel är att naturgasen också är en energikälla som kan användas till ett nytt hållbart energisystem. Naturgas transporteras mellan olika länder, detta kan vara en nackdel eftersom att gasen är väldigt svår att transportera. En annan nackdel är att vissa regioner som transporterat naturgas kan påverkas av politiska skäl. Här i Sverige får vi våran naturgas importerad från bl.a. Danmark. Gasen som vi använder står för 2% av vår energiförsörjning. 


Kärnkraft: 
Kärnkraftverk här i Europa har många fördelar. Leveranssäkerheten är hög och koldioxidutsläppen är låga tillskickad från de andra ändliga energikällorna. Det ger även en möjlighet för en säker och stor produktion av el. Men det finns även nackdelar för kärnkraftverk. Det största problemet måste nog vara hur osäkert det kan vara. Det måste gå väldigt smidigt och perfekt för att ett kärnkraftverk ska kunna fungera så stabilt som möjligt. Det minsta lilla fel som kan ske i processen kan ge stora konsekvenser. I kärnkraftverk kokas vatten så att ånga bildas. Denna ångan ska driva en turbin. På turbinen sitter en generator som omvandlar rörelseenergi till elektricitet. I ett kärnkraftverk används uranbränsle för att koka vattnet. Genom att klyva uranatomer i bränslet med hjälp av neutroner släpps stora mängder med energi ut och det skapar värme i vattnet. Det främsta anledningen till att kärnkraftverken kan skapa en stor fara är eftersom att uranstavarna kräver kyla, går därför något sönder och staven istället hettas upp sker en explosion och dessa uranstavarna skapar en radioaktivt ämne som sprider sig i luften och skapar fara för miljö och individer. 


Förnybar naturresurser 
För att få en mer hållbar utveckling bör vi bara börja använda oss av förnybara energikällor. Alltså de energikällorna som inte kommer att ta slut och som vi kan använda oss av hela livet. För att detta ska ske bör vi tex använda oss mer av energin från solen, vattnet, vinden och minska andelen energi från de fossila bränslen.

Solenergi: 
Energin som vi får av solen är den mest viktigaste energin som vi behöver för allt liv på jorden. Utan solenergin hade vi inte kunnat värma haven, marken eller luften. Solen ger även energi till regn och blåst och en väl fungerande växthuseffekt. Solstrålarna utgör en slags energi och vi människor kan använda den energin på två olika sätt, med solfångare som ger oss det varma vattnet eller med solceller som ger oss elström.
Solfångare är något som vi kan ha på våra hustak. Under skivan finns det rör med en vätska (tex vatten eller gas) som för bort den värmen som kommer från solstrålarna. Denna energin kan användas till att värma vatten  i våra hem eller värma våra element.   
Solenergin har många fördelar, det första exemplet på en fördel är att när vi använder oss utav solenergi släpper vi inte ut några föroreningar som koldioxidutsläpp. Detta skulle då bara ske under produktionen av solpanelerna, där ingår utsläpp från fabriker, transporten och installationen.  
Med solceller får vi el direkt från solen. Vi människor får tex klockor, radioapparater och miniräknare att fungera med hjälp från solcellerna. I de områden där det kan vara svårt att dra långa kablar kan paneler med solceller vara ett annat alternativ. Japan är tex det land i världen som använder sig mest utav el från solceller. Men i fattiga länder där det är brist på ved, försöker man ge ström med hjälp av solceller till kokplattor och tv apparater. 
De senaste åren har kostnaden för solenergin minskat mycket och detta innebär att el från solceller snart kommer att bli likvärdig med annan el. I soliga länder är detta därför något mycket positivt då solenergin blivit den billigaste energikällan och faktiskt billigare än el som produceras utifrån fossila bränslen och vindkraftverk. Dessa billiga priser förväntas fortsätta att sjunka och solenergin kommer i framtiden vara vår globala energiförsörjning. 
Men precis som nästan alla energikällor, har solenergin också några nackdelar. Den första nackdelen är hur solenergin bara kan produceras på dagen eftersom att solen är källan för ett välfungerande elproduktion. Detta betyder att solpanelerna bara kan ge oss el i våra hem under dagtid. Men en lösning på detta problemet är att samla sommarlovets värme och använda det på nätterna under den perioden på året då det är mörkast, dvs under vintertid. 


Vind:
Vinden har använts som en energikälla av människor i flera tusentals år och idag används det som el till bland annat våra hem. Det är faktiskt solens energi som gör så att vinden rör sig, detta är eftersom att solens värme värmer upp delar av jordytan olika mycket och temperaturerna varierar vilket innebär att ett lufttryck bildas och vinden uppstår. För att få energin från vinden använder vi oss utav vindkraftverk. Vinden driver vindkraftverkens blad som sedan driver en generator som ger elström. Den största fördelen med vindkraftverk är att det inte släpper ut några föroreningar såsom koldioxid och andra gaser och den största nackdelen med vi vindkraftverken är den inte alltid ger så mycket energi, utan den fungerar mest bara när det blåser mycket. Någon mindre nackdel med vindkraft är hur de kan se fula ut och orsakar buller. Detta är något negativt för invånare som bor nära vindkraftverk. Något annat negativt kan vara att vindkraftverk har stora investeringskostnader, detta betyder att de är mycket dyra att tillverka.  Här i Sverige har vi de flesta vindkraftverken nära kusten och haven, då det blåser mest där. 

Vatten:
Energin från vattnet kommer genom rörelse och precis som de andra förnybara energikällorna går det att förnya och använda igen. För att få vattenkraft att fungera behövs två saker, fallhöjd och solenergi. När solen värmer vattnet bildas vattenånga, denna ångan stiger och tillslut faller den som regn eller snö. På vägen tillbaka till havet samlas nederbörden upp i olika floder eller älvar. Detta vattnet forsar sedan ut i turbiner som börjar snurra och driva en generator som bildar elström. När man ska transportera elströmmen använder man sig av kraftledningar. Så länge vår sol skiner kan vi använda oss av vattenkraft för att skapa el till människorna på jorden. Här i Sverige använder vi oss till hälften av el från vattenkraft. 
Vattenkraften kan i storskalighet bara byggas vid en älv, flod eller ett annat vattendrag. Därför är produktionen av vattenkraft störst i länder med stora höjdskillnader och många älvar mm. Ur ett stort perspektiv har vattenkraften ingen större skillnad på miljön och klimatet. Men ur lång sikt kan vattenkraften påverka den lokala miljön runt omkring vattendragen och kraftverket. När man pratar om detta syftar man mest på djur och växtlivet. Oftast samlar man upp stora mängder vatten i dammar för att kunna förvara vattnet någonstans. Dessa dammar drar till sig djur och andra organismer, om dessa dammar då svämmar över kan det ha en negativ påverkan på ekosystemet. En annan nackdel med vattenkraft är att det krävs mycket stora investeringar för att bygga upp det. Men en fördel med vattenkraft är att användningen av de kan vara lösningen till en viktig del av problemet om klimatförändringen. Något annat är också hur vattenkraften producerar en stor mängd med el som vi får till stor nytta här i Sverige. Vattenkraft har heller inte några bränslekostnader. Dessutom har vattenkraften en lång ekonomisk livslängd vilket innebär att man på lång sikt tjänar på det. Men det handlar inte heller bara om bra eller dåliga saker gällande vattenkraft utan väldigt mycket om hur vi måste bevara orörda älvar och floder. Dessutom hur den biologiska mångfalden kan ökas i redan utbyggda floder. 
   


Biobränsle:
Biobränslen kan vara många saker, några exempel är matavfall, ved, flis eller pellets. Alla dessa har något gemensamt, de är alla biologiska. Detta betyder att de består eller tillverkas av biomassa. Biomassa är något som skapas med hjälp av solenergi och fotosyntesen i gröna blad. Detta betyder att så länge solen skiner kan vi få energi från biobränslen. En fördel med biobränsle är att det inte bidrar till växthuseffekten eftersom att den koldioxid som släpps ut vid förbränningen av biobränslen är de samma som våra träd tog upp medan de växte. Koldioxid som släpps ut när vi bränner biomassa kommer upp i atmosfären, men när biomassan istället växer binder sig koldioxiden genom fotosyntesen.  Detta betyder att vi släpper ut mindre koldioxid. Några nackdelar med med biobränslen är att det är väldigt svårt att transportera i större mängder. När vi transporterar biomassa görs det oftast med hjälp av stora container, detta görs med hjälp av lastbilar och andra transportfordon som i sin tur förbrukar en hel del dieselolja. För tillfället är biomassa dessutom dyrare att producera än de andra fossila bränslena som kol, olja och kärnkraft. 
I världen är många beroende av biobränsle, speciellt ved. I fattiga länder är träkolen de vanligaste bränslen. Ved är något som går åt i stora mängder när man framställer träkolen. Dessutom är människor i landsbygden väldigt beroende av veden vi matlagning, uppvärmning av huset och belysning. Man kan även använda biobränslen till att tillverka etanol och rapsolja. Här i Sverige kör flera svenskar bilar drivs på etanol, i svenska kommuner finns det även etanoldrivna bussar.     

Detta var min text om förnybara och ändliga naturresurser. Jag har tagit upp för och nackdelar, samt vad de används till. Genom att ha gjort detta har jag kunnat urskilja vare energikälla och se skillnaderna mellan förnybara och ändliga energikällor. 


Källor: 
https://gleerupsportal.se/gbook/v3/index.php?id=61
https://corporate.vattenfall.se/om-energi/el-och-varmeproduktion/vindkraft/
https://www.vattenfall.se/smarta-hem/solceller/fragor-och-svar/ 
http://www.energimyndigheten.se/fornybart/solenergi/ 
http://www.gisleinnovations.se/se/solinfo/solenergi-fördelar-15764269 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar