söndag 4 juni 2017

Doping

Doping är något som främst används av idrottare. Det är alltså metoder som en idrottare använder sig av för att på något sätt kunna få en fördel och förbättra idrottarens presentationer i tex tävlingar inom just den sporten som de håller på med. I Sverige är det förbjudet med doping då det dels betraktas som fusk, men också för att det kan innebära fara för idrottaren. Det finns olika metoder som man kan använda sig av. Några exempel på dessa metoder är bloddoping, doping med epo och kosttillskott. Jag tycker att detta är dåligt och kan medföra stora konsekvenser för både samhället, miljön och människan. Därför tar jag ställning mot doping. 

Argument 1: Doping medför konsekvenser inom ens egna hälsa 
Det finns som sagt olika metoder inom doping. Ett exempel på en metod är bloddoping. Vid den här metoden tappas först idrottaren på en särskild volym blod. Snart återhämtar sig kroppen och har bildat nya blodkroppar. Inom ett par veckor har du återgått till att få ett normalt blodvärde. Blodet som man tappat kan sedan kylas ner och användas vid nästa tävling tillfälle. Innan en tävling tar man blodet och för in det i kroppen igen och idrottaren för ett förhöjt blodvärde. Denna metoden gör så att idrottarens prestationsförmåga ökar i några dagar. Denna metoden är ett av de som är förbjudna i Sverige. 

Konsekvenserna med bloddoping är att blodet blir mer trögflytande, detta kan leda till att man drabbas av högt blodtryck och blodpropp. Högt blodtryck medför olika symtomer som tex huvudvärk och trötthet. Har man riktigt högt blodtryck kan man känna av svår huvudvärk, illamående och andnöd. Detta är ett livshotande tillstånd som är ovanligt. Riktigt högt blodtryck kan sedan i sin tur leda till skador på kroppens blodkärl. Ett exempel på en skada på ett blodkärl kan vara åderförfettning. En åderförfettning i hjärnan leder till att de små blodkärlen blir smalare inuti. Om en liten blodpropp täpper blodkärlet helt kan detta leda till en stroke som kan påverka förmågan att tala eller i värsta fall göra så att man blir förlamad. Högt blodtryck kan också bidra till hjärtinfarkt då blodkärlen i hjärtat blir stelare och trängre, vilket bidrar till att det lättar bildas proppar i kärlen. Bloddoping kan därför skapa konsekvenser som i sin tur kan leda till många olika saker som är dåligt och till och med livsfarligt för ens egen hälsa. 

En annan metod som är väldigt vanlig är hormoner med anabola steroider. Det är steroider som utvecklas genom en kemisk förändring av det manliga könshormonet testosteron. Dessa steroider gör det enklare att bl.a. bygga muskler och andra vävnader i kroppen. Undersökningar visar att de som missbrukar anabola steroider kan dö i förtid. Preparaten ger skador på hjärta och lever. Skadorna kan innebära att hjärtat förstoras, blodkroppar och skrumplever. Skrumplever är en sjukdom som innebär att levern har blivit inflammerad och skadad. Att levern blivit skadad leder till att kroppens reningssystem försämras och det blir mycket svårt för levern att rena kroppen från olika gifter. Detta kan så småningom leda till att man dör. Anabola steroider ka också leda till skador på psyke och hjärna. De kan göra en person väldigt lättirriterad. Man kan faktiskt koppla anabola steroider med våldsbrott då de kan göra så att risken för aggressiva handlingar ökar. För de som missbrukar anabola steroider är även risken för psykos stor. Psykos innebär att man upplever att verkligheten har förändrats och blivit annorlunda, detta kan leda till att man skapar hallucinationer. Många som missbrukar dessa steroider kan bli väldigt deprimerade efter att ha slutat med preparaten.  

Med dessa metoder som exempel kan vi nu konstatera att doping är något mycket farligt för människors egna hälsa. Samtidigt som många säger att doping gör så att du får mer energi och bättre självförtroende kan det bidra till mycket som är dåligt. Man kan få ångest som leder till sömnproblem och gör så att du presterar mindre i vardagen. Man kan få skador på organ och du kan få oregelbunden mens eller i värsta fall förlora den helt och hållet. Att förlora sin mens helt och hållet kan innebära att ägglossningen slutat helt och vilket i sin påverkar chansen till att bli gravid. 

Argument 2: Biverkningar
Doping kan ge flera olika biverkningar. Dessa biverkningar kan leda till många konsekvenser i ens vardag. 
Personen blir rastlös och har svårt att sova. Sömnbrist leder i sin tur att man tappar koncentrationen i vardagen. Att man tappar koncentrationen i vardagen gör det svårt att prestera i skolan eller på jobb. 
Personen börjar tänka mer och mer på hur ens kropp ser ut. Kroppskomplex är idag väldigt vanligt. Man vill ofta se ut som folk i tidningar samt sociala medier. Att dopingen bidrar till biverkningar såsom kroppskomplex är något som kan ge allvarliga konsekvenser då yngre barn kan tycka att idén om att använda sig av dopning kan vara bra om man vill se bra ut. Detta leder till att man redan vid tidig ålder drabbas av sjukdomar och svårigheter. 
Personens humör skiftar snabbt. Det finns doping metoder som bidrar till att personen blir mer aggressiv och snabbt kan gå över styr. Denna biverkningen har bidragit till att våldsbrott ökat i samhället. Ett kriminellt samhälle leder sedan till ett otryggt samhälle. 
Produktionen av spermier hos män minskar, och de spermier som finns kvar är av sämre kvalitet. Missbrukning av anabola steroider under en längre period kan leda till att testiklarna bli mindre, denna förändringen försvinner inte alltid efter att man missbrukar steroiderna. Konsekvenserna för detta kan därför vara att det män blir sterila vilket leder till att de inte kan skaffa barn. 

Argument 3: Fusk
Idag har dopning blivit förbjudet i de flesta sporterna inom idrottsvärlden. Det är helt enkelt fusk att dopa sig. Inom sporten har det alltid varit viktig med en känsla av ärlighet och rent spel. Det är meningslöst att tävla om alla deltagare inte får samma förutsättningar som vissa andra. Fortfarande förekommer det fusk i form av dopning inom idrotten, detta kan leda till allvarliga konsekvenser, inte bara för idrottaren själv utan detta kan i sin tur även påverka de andra deltagarna. Att idrottare vinner tävlingar beroende på doping kan locka andra idrottare att pröva på samma sak, bara för att själva få kunna känna känslan av vinst. Detta kan leda till att fler personer inom idrott börjar missbruka doping till punkten då man skadat sig själv och sin egna hälsa. Skulle doping ej vara förbjudet inom sport skulle just detta ske. Samtidigt som det påverkar individernas hälsa anser jag själv, som fotbollsspelare, att personer som använder sig av doping eller annan substans minskar chanserna för de andra. Detta tycker jag är fel då jag anser att alla idrottare ska få ha samma förutsättningar under tävlingstillfällen. Om en i mitt motståndarlag hade använt sig av dopning innan en match hade jag känt en känsla av besvikelse efter förlusten. Detta hade i sin tur kunnat leda till att flera som jag själv hade slutat med sporten som man länge brunnit för pågrund av att vinsten inte längre hade betytt samma sak som förr. 

Motargument: 
Om man skulle se det ur en mer objektivt synvinkel, finns det såklart argument för doping. Det finns folk som påpekar att dopning inte bara används inom idrotten, utan av personer som är intresserade av träning generellt. De menar att det därför inte kan anses som fusk någonstans. Men då inser man fortfarande inte vilka konsekvenser som doping kan skapa för ens egna hälsa och livsstil. Andra menar att vissa idrottare har svårt att öka muskelmassans produktion och kan då leda till att de regelbundet genom konstgjorda vägar använder sig av doping för att på så sätt ligga på samma nivå som de andra idrottarna. Ännu en gång kommer vi tillbaka till hälsoperspektivet då man inte inser hur konstgjorda ämnen under lång sikt kan påverka ens egna hälsa negativt. Detta är förbjudet, så att göra på detta vis skulle fortfarande anses som fusk i tävlingar och i sin tur leda till avstängning. 

Sammanfattningsvis kan jag komma fram till att dessa argument bara tyder på att jag står fast besluten om att stå mot dopning. Som idrottare hoppas jag att dopning i framtiden ska försvinna helt inom idrotten för att alla ska kunna få känna känslan av en rättvis vinst eller förlust. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar