söndag 4 juni 2017

Musikreflektion

Vilket värdeord hade ni/du?
I vår grupp använde vi oss av värdeordet "Demokrati". De som ingick i vår grupp var Hannah och Helin. Vi använde oss av ett instrument, vilket var Keyboard/Piano. Min position i gruppen var att spela Keyboard och att komma på ackorden/melodin tillsammans med min partner i gruppen. 

Beskriv i en sammanhängande text hur er låt förstärker uttrycket i ert video-clip
Vår låt är uppbyggd av en bas av ackord och sedan en melodi för att förstärka budskapet. Vi utgick från ackorden Dm, C, G och Am. Sedan tog vi fram en melodi till ackorden och använde två toner som redan ingick i ackorden och pendlade mellan dem. Vi valde att dela jämt mellan dur och moll för att få fram en neutral stämning. Vi ville skapa olika stämningar till de respektive låtarna och spelade då dem i olika takter. Våra melodier skiftade beroende på händelsen som skedde i filmen. 
Vi började filmen med en glad och taktfull komposition för att sedan gå över till en snabbare och spänningsfylld slinga, och så använde vi oss bara av ackord. Sedan när personen i filmen sakta är påväg mot sin död ner från Klippan använde vi oss av en mörk melodi, vi valde även att lägga till en ljudeffekt för att förstärka scenen. I nästa scen lyfter vi upp det till en gladare melodi då vi vill symbolisera hur diktaturen dött ut och demokratin segrat. I slutet av filmen, medan det visas ordet "slut" på skärmen och när eftertexterna kommer upp har vi återgått till en normal och neutral melodi för att för upp stämningen medan filmen går mot sitt slut. Som sagt så varierade vi vårt spelsätt beroende på händelsen i filmen. När något tragiskt skedde spelade vi med moll ackord på pianot och hade en ganska långsam takt med en stark klangfärg. Var det en mer spänningsfylld händelse spelade vi det snabbt för att få fram en känsla av iver hos tittarna. När melodin hördes i en gladare scen spelade vi ackorden ganska svagt för att få fram en lugnade och glad känsla. Vår komposition påverkade uttrycket i filmen då det på olika sätt symboliserade de olika scenerna och gav varje scen en individuell känsla. 

Beskriv i en sammanhängande text arbetsprocessen med musikskapandet
I vår grupp samarbetade vi väldigt bra. De flesta uppgifterna gjorde vi tillsammans. Spelandet av pianot gjordes tillsammans. Vi bestämde ackorden tillsammans, men vid en lektion så var min partner sjuk och därför ändrade jag själv vissa ackord och spelade in så att vi hade tillräckligt med material till veckan efter då min partner skulle komma tillbaka. Redigeringen gjordes av oss båda två. Vi fick lite hjälp med melodin av vår musiklärare men sedan spelade vi in det själva och gjorde om vissa melodier så att det skulle passa in i vår film. I slutet av filmen kan man se vilka olika roller jag hade i min grupp.  

• Arbetsgången 
Det tog ett tag innan vi hade tillräckligt med material för att lägga in i vår film. I början var det lite svårt att komma igång med ackorden. Men vi bestämde att vi först och främst dela upp det på det sättet vi ville ha det. Alltså då vilka typer av melodier som vi ville ha med i de olika scenerna, ledsna melodier, spännande melodier, glada melodier eller mm. Därefter testade vi oss fram till vad som lät bäst. Vi kom fram till ett par ackord slingor och melodier, men sedan bestämde vi oss för att ändra det och komma upp med nya pågrund av att vi ej var så nöjda. Tillslut lyckades vi få fram det som vi ville ha och inspelningen av ackorden och melodin kunde börja. Det tog ungefär en hel lektion att spela in alla ackorden och melodin, lektionen där efter lade vi därför sedan in dem i redigeringsprogrammet och satte in låtarna på de olika platser i filmen där de skulle passa in. 


 • utmaningar
Den ända utmaning som jag tyckte att vi stötte på var att få ihop ackorden och skapa en melodi. Det tog ett tag innan vi förstod helt hur vi skulle göra för att det skulle bli så bra som möjligt. Det enda "hindret" vi stötte på var när vi inte blev nöjda med de första ackord slingorna och fick skapa nya. Men annars blev jag väldigt nöjd med hur resultat blev och att vi lyckades få ihop det tillslut. Att ha jobbat med det i så många veckor och att sedan få fram ett bra resultat utifrån hårt arbete var riktigt skönt. Något som hade kunnat förbättras är bakgrundsljuden i vissa inspelningar som vi gjorde. Vi kunde ha förbättrar det genom att spela lite noggrannare och tänka på att inte få med onödiga och störande ljud i bakgrunden. 

Allt som allt så var detta en lärorik erfarenhet och jag känner att jag utvecklats mycket inom ämnet Musik denna terminen. Det var intressant att jobba med Bild och Muisk samtidigt. Filmen har jag skickat på mail.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar