söndag 4 juni 2017

Hållbar Utveckling - Kemi

1. Vad innebär ekologiskt odlade grödor?
 Det innebär att dessa grödor inte är besprutade för att växa snabbare eller för att hålla borta insekter. Dessa grödor är odlade på ett naturligt sätt, inga kemikalier har kommit i kontakt med grönsaken och att det inte är bra för oss. För att inte göra så att man inte tillsätter kemikalier kan man sluta med att använda konstgödsel eller rötslam.  

2. Varför är detta bättre för miljön?
Ekologiska grödor är väldigt positivt för både oss och miljön. Vi slipper få i oss kemikalier som gör oss sjuka. Det är även bra för den biologiska mångfalden. Flera djur kan överleva och inte få i sig en massa giftiga ämnen. Det är skonsamt för åkermarken med, marken måste ha en bra kvalitet om vi ska kunna ha en stor matproduktion. Använder vi en massa kemikalier förstörs det och våran matproduktion sjunker. Alla dessa kemikalier förorenar jorden. Kvaliteten på jorden beror på sammansättningen, näringsinnehållet och mullhalten. Därför är det viktigt att bidra till ekologiska produkter och stoppa kemikalierna som används.

3. Vilka problem finns det med rötslam?
Här i Sverige är det förbjudet med rötslam, man får inte lov att använda det som gödsel i ens odling. Rötslam är en restprodukt från våra reningsverk. När vårat vatten renas så använder vi oss av sedimentering, rester och smutsen i vattnet sjunker ner i botten, sedan använder vi oss av dekanterande när vi skiljer vattnet från resterna. Detta används för att återföra fosfor till marken. Anledningen att det är ett problem är att det kan innehålla massa andra miljögifter och tungmetaller som tex kadmium. Men eftersom att marken här i Sverige redan innehåller en massa kadmium så är det inte bra och rötslam behövs inte användas. Om man då använder detta kan det vara giftigt och dåligt för miljön. Därför ska det inte användas. 

4. Vad kan vi ändra på i vårt levnadssätt för att minska luftutsläppen?
Man kan cykla istället för att åka bil. Man kan också sluta med att köpa plast och med det menar jag att man inte behöver köpa produkter som är plastförpackade eller så kan man köpa keramik glas och tallrikar istället för att köpa det i plast, dessutom kan man använda tygkassar istället för plastkassar när man handlar. 

5. Varför minskar dina exempel utsläppen?
Att inte köra bil till jobbet, skolan, affären mm och att istället ta sig till ställen med hjälp av cykel och kollektivtrafik minskaratt utsläpp av onödiga avgaser. Att köpa mindre plast och förbruka mindre plast gör så att man inte släpper ut kemiska föroreningar. När man tillverkar plast i olika industrier släpper man ut avgaser som inte är bra för naturen. Plast är tillverkad av olja som är en råvara, om man minskar att använda plast så sparar man på råvaran. Plast slängs mycket i hav och sjöar, slutar man att använda plast minskar man även att djur och människor skadas pågrund av smutsigt vatten och skräp i djurens hem. 

6. Finns det några nackdelar för oss att ändra levnadssätt?
Det är ju så klart inte så enkelt att vänja sig vid nya levnadssätt. Att ta sig fram med hjälp av cykel eller kollektivtrafik tar mycket längre tid. Väldigt mycket i världen är skapad med hjälp av plast. Oljan är en väldigt dyr råvara som hjälper olika länder att försörja sig. Länder är beroende av rå varor som man kan sälja till andra länder. Slutar man då att köpa produkterna så kan det gå väldigt dåligt för landets ekonomi. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar